Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ευκλείδης

Ο Ευκλείδης έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την εποχή των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα του Πτολεμαίου του 1ου (323-285 π.Χ.).Για τον τόπο που γεννήθηκε και τις ακριβείς χρονολογίες της γέννησης και του θανάτου του δεν γνωρίζουμε.Γνωρίζουμε ότι ίδρυσε σχολή και δίδαξε Μαθηματικά στην Αλεξάνδρεια.Έγραψε τα "Στοιχεία" που είναι δεκατρία βιβλία Μαθηματικών, από τα οποία τα 10 είναι γεωμετρίας και τρία θεωρίας αριθμών.Η Γεωμετρία που διδάσκεται σε όλα τα σχολεία του κόσμου και η οποία περιέχεται στα βιβλία του ονομάζεται Ευκλείδεια Γεωμετρία.Ο Ευκλείδης υπήρξε ξακουστός την εποχή του τόσο ώστε να έχει στους μαθητές του και τον Πτολεμαίο. Ο βασιλιάς προφανώς δυσκολευόταν με τα Μαθηματικά του Ευκλείδη και τον ρώτησε αν υπάρχει σύντομος δρόμος τρόπος για να διδαχθεί κανείς τη Γεωμετρία. Έχει μείνει ιστορική η απάντηση που έδωσε ο Ευκλείδης: "Δεν υπάρχει βασιλιάς μου", είπε "βασιλική οδός για τα Μαθηματικά".Άλλοτε πάλι, όταν μετά τη διδασκαλία ενός μαθηματικού θεωρήματος κάποιος τον ρώτησε τι θα κέρδιζε από αυτό, ο Ευκλείδης είπε σε έναν δούλο του: "Δώστου τρεις δραχμές αφού θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει κάτι".

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Μαγικό τετράγωνο

Συμπληρώστε το παρακάτω μαγικό τετράγωνο


Άσκηση

Να γράψετε με προσέγγιση δεκάκις χιλιοστού την τυποποιημένη μορφή (με Ε) για τους παρακάτω αριθμούς:

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα μουσεία της πόλης μου

Αντώνης Κεφαλούκος Α2:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Δημιουργήθηκε το 1970 για να στεγάσει τα πολυάριθμα νέα αρχαιολογικά ευρίματα από τις σανασκαφές της ανατολικής Κρήτης. Στις έξι αίθουσες του μούσειου και στο κεντρικό αίθριο περιλαμβάνονται ευρήματα από τα νεολιθικά χρόνια έως το τέλος της ρωμαίκης περιόδου.
Σε χωριστική τησ πρώτης αίθουσας εκτίθεται ένα σημαντικό νεολιθικό εύρυμα,ένα φαλλόσχημο ειδώλιο από το σπήλαιο Πελεκητών της Ζάκρου, μοναδικό για τα δεδομένα της Κρήτης. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται τα πολυάριθμα ευρύματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς Σητείας (3000-2300 π.Χ).
Σε άλλη αίθουσα είναι συγκεντρωμένα τα ευρήματα από τον πρωτομινωικό οικισμό που ανασκάφηκε στο λόφο Φούρνου Κορυφή (2600-2300 π.Χ.), την είσοδο του σημερινού χωριού Μύρτος της Ιεράπετρας.
Από τα χρυσά κοσμήματα της προανακτορικής περιόδου σημαντικό θεωρείται το διάδημα από έλασμα χρυσού από το προτομινωικό νεκροταφείο (2600-2200 π.Χ.) στο νησάκι απέναντι από το σημερινό Μόχλο.
Αλλη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη νεοανακτορική περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Στην περίοδο αυτή ανήκει και η (σημερινό χωριό Κριτσά) και η Ολούς (σημερινή Ελούντα).
Το εντυπωσιακότερο έκθεμα του μουσείου είναι το κρανίο νεαρού αθλητή με χρυσό στεφάνι (πιθανόν στεφάνι ελιάς) που βρέθηκε στο ρωμαικό νεκροταφείο. Στο στόμα του νεκρού βρέθηκε ένα αργυρό νόμισμα, ο οβολός που, σύμφωνα με την παράδοση, οι νεκροί πλήρωναν στον Χάρωνα για να μεταφέρει με τη βάρκα του την ψυχή τους από την λίμνη Αχερουσία στον Αδη. Μαζί εκτίθεται και ο χάλκινος σφαιρικός αρύβαλλος ο οποίος βρέθηκε στα πόδια του νεκρού.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Ιδρύθηκε το 1978 από την Πολιτιστική Εταιρεία Ανατολικής Κρητής.Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, δίπλα στη γέφυρα της λίμνης,στη οδό Κ.Παλαιολόγου 1.
Η μεγάλη και φροντισμένη συλλογή του αποτελείται από αυθεντικά δείγματα της λαικής τέχνης που άνθησε στην Κρήτη κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ένα παραδοσιακό νοικοκυριό, μια συλλογή από παλιές εικόνες, ξυλόγλυπτα μικροαντικείμενα, γεωργικά εργαλεία, έπιπλα, ένας αργαλειός και δύο φορεσιές, μουσικά όργανα και κοσμήματα. Εκτίθενται επίσης δύο σειρές όπλων από την εποχή της τουρκοκρατίας και των Βαλκανικών πολέμων αντίστοιχα, οι οποίες ανήκαν στον στρατηγό Ι. Αλεξάκη. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη πόρτα από ξύλο πρίνου με την χαρακτηριστική ξύλινη κλειδαριά, των αρχών του 19ου αιώνα, που προέρχεται από ορεινό πέτρινο κατάλυμα βοσκών (μιτάτο) του Οροπεδίου Καθαρού.

Από την εγκυκλοπαίδεια Δομή, εκδόσεις Δομή Α.Ε.

Ιστορία των μουσείων

Κεφαλούκος Αντώνης Α2:
Το πρώτο μουσείο ιδρύθηκε περίπου το 290 π.Χ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον Πτολεμαίο Α' τον Σωτήρα και ουσιαστικά αποτελούσε μια κοινότητα μαθητών επιχορηγούμενη από το κράτος.Στο χώρο του μουσείου υπήρχαν ακόμη όργανα σχετικά με την ιατρική και
την αστρονομία,δορές ζώων και αγάλματα,τα οποία προορίζονταν στο σύνολό τους για παρατήρηση και μελέτη.
Στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά μουσεία είναι εθνικά και περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, έργα ελληνικής τέχνης. Ξεκίνησαν να ιδρύονται στη δεύτερη πεντηκονταετία του 19ου αιώνα, για να στεγάσουν τα ευρήματα των ανασκαφών και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα ανασκαφικά προϊόντα και δωρεές ιδιωτών. Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν το νέο μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών, το Εθνικό Αρχαιολογικό (Αθηνών) και τα μουσεία του Ηρακλείου Κρήτης, της Ολυμπίας και των Δελφών, που διατηρούν έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης. Άλλα αξιόλογα μουσεία είναι στην Αθήνα το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το μουσείο Μπενάκη, το μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το μουσείο Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης Γουλανδρή, η Εθνική Πινακοθήκη κ.α.
Από την εγκυκλοπαίδεια Δομή, εκδόσεις Δομή Α.Ε., 2007

ΑΣΚΗΣΗ

Ποιος είναι ο αντίστροφος του 12,3 ;

ΑΣΚΗΣΗ

Ποιος είναι ο αντίστροφος του 0,7 ;

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Μαγικό τετράγωνο


Μπορείτε να βρείτε τα χ, ψ, α και β ώστε το παραπάνω να γίνει μαγικό;

Μαγικά τετράγωνα

Τι είναι τα μαγικά τετράγωνα; Μπορείτε να βρείτε κάτι [να στείλετε και από που το βρήκατε] να το αναρτήσουμε;

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ερώτηση

Ξέρετε αν υπάρχουν μουσεία εδώ στην πόλη του Αγίου Νικολάου ή στα χωριά που μένετε;

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ο αστρολάβος των Αντικυθήρων

Ο αστρολάβος των Αντικυθήρων αποτελεί τον αρχαιότερο μηχανικό αστρονομικό υπολογιστή.

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο www.in.gr την 7-12-09.

( Κλικ εδώ για μετάβαση )

Έκθεση με τίτλο «Ο Mηχανισμός των Αντικυθήρων: Περιήγηση στην αστρονομία και την τεχνολογία της εποχής του» σχετικά με το σπουδαιότερο τεχνολογικό αντικείμενο που σώθηκε από τον αρχαίο κόσμο, παρουσιάζει από σήμερα, Δευτέρα, και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2010 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

Η έκθεση, η οποία συνοδεύεται από σχετικές επιστημονικές ομιλίες, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν η ιστορία και οι λειτουργίες του αρχαιότερου μηχανικού αστρονομικού υπολογιστή, καθώς και όψεις της αρχαίας αστρονομίας και τεχνολογίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση της λειτουργίας του Μηχανισμού και την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί στα δεδομένα της ιστορικής έρευνας (αρχαία κείμενα και αρχειακό υλικό), στις εικόνες από το εσωτερικό του Μηχανισμού που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας, σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και μηχανικά ομοιώματα, καθώς και σε πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα την αστρονομία και την τεχνολογία που προϋπήρξαν της κατασκευής του Μηχανισμού.

Κατά την αποψινή εκδήλωση των εγκαινίων θα παρουσιαστεί το έργο «Hephaestus» από τον Ευθύμιο Νικολαΐδη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ, θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα παρουσιαστεί η έκθεση από τον κ. Ιωάννη Μπιτσάκη, ιστορικό των επιστημών, ενώ θα ακολουθήσει διάλεξη του καθηγητή κ. Θεοδόσιου Τάσιου με θέμα «Μας ενδιαφέρει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;»

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΙΕ, το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο πλαίσιο της ιστορίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας». Έχουν κληθεί να μιλήσουν ο καθηγητής Ρόναλντ Νάμπερς του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, και οι: Θεοδόσιος Τάσιος, καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Τόνι Φριθ, μαθηματικός και σκηνοθέτης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Πάολο Μπρένι, πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικών Οργάνων (SIC) και αντιπρόεδρος της IUHPS-DHST και Ρομπέρ Αλέ, ιστορικός των επιστημών και των τεχνικών, καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιέγης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Η έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας, του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας - ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Hephaestus» (Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα της ΕΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, τηλ. 210 7273501, 7273516) καθημερινά από τις 10.00 - 20.00 και Σάββατο-Κυριακή 10.00 - 14.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Χιούμορ

Ένας μαθητής έγραψε: +φωνώ !

Τι εννοούσε;

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ένας μαθητής κοιμήθηκε από τις εννέα το βράδυ γιατί την άλλη μέρα έπρεπε να ξυπνήσει νωρίς ώστε να πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό. Από την αγωνία του μήπως και δεν ξυπνήσει νωρίς το πρωί, ξύπνησε τη νύχτα και είδε το ρολόι του κομοδίνου να δείχνει 2.00. Διαπίστωσε όμως
συγχρόνως ότι το ρολόι είχε σταματήσει. Άλλαξε αμέσως μπαταρία ώστε το ρολόι να ξαναδουλέψει και κοιμήθηκε. Το πρωί που ξύπνησε άκουσε στο ραδιόφωνο ότι η ώρα είναι 7.00. Τη στιγμή εκείνη το ρολόι του κομοδίνου έδειχνε 5.30. Τι ώρα ξύπνησε τη νύχτα ο μαθητής αυτός;

Το πρόβλημα έστειλε η Κωνσταντίνα Γιαννακάκη

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μπορείς να χρησιμοποίησε τους αριθμούς 2, 3, 4, 8 (από μία φορά και όλους και κάνοντας πράξεις ) για να βρεις αποτέλεσμα:
α) 14 β)32

Το πρόβλημα έστειλε η Κωνσταντίνα Γιαννακάκη

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πώς μπορούμε να διατάξουμε 6 νομίσματα σε διάταξη σταυρού, ώστε κάθε πλευρά του σταυρού να περιέχει ακριβώς 4 νομίσματα;

Το έστειλε η Κωνσταντίνα Γιαννακάκη

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μότσαρτ των Μαθηματικών


Ο Γκάους
είναι ένας από του μεγαλύτερους μαθηματικούς
όλων των εποχών

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Πρόβλημα

Μερικοί γλάροι πετούσαν πάνω από τη λίμνη του Αγίου Νικολάου. Ένας είχε δυο μπροστά του κι ένας άλλος είχε δυο πίσω του ενώ ένας άλλος είχε έναν μπροστά του κι έναν πίσω του. Πόσα ήταν τα πόδια των γλάρων;

Το πρόβλημα έστειλα ο Μάνος Τουτουδάκης

Πρόβλημα

Ήταν ένας βοσκός και του λέει ένας που πέρναγε: "Γειά σου βοσκέ των 100 προβάτων".
Τότε ο βοσκός του απάντησε: "Αν είχα όσα είχα και τα μισά ακόμα και πέντε και πενήντα θα ήμουν ο βοσκός των εκατό προβάτων".
Πόσα
πρόβατα εβοσκε ο βοσκος;

Το πρόβλημα έβαλε ο Μάνος Τουτουδάκης

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Παιχνίδια για... μαθηματικούς στο Διαδίκτυο

Τα παιχνίδια στο Ιnternet οξύνουν τον νου τον παιδιών στα μαθηματικά, σύμφωνα με διακεκριμένο καθηγητή της Οξφόρδης. Ο Μάρκους ντε Σοτόι θεωρεί ότι αυτή είναι η απάντηση στην κρίση της επιστήμης του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Αγγλία, την οποία παρακολουθούν παιδιά ηλικίας 11-16 ετών. «Οι αρχικά ενθουσιώδεις μαθητές γρήγορα χάνουν κάθε ενδιαφέρον για το μάθημα και βαριούνται αφόρητα» λέει. Για να λύσει το πρόβλημα, δημιούργησε μία παραστατική ηλεκτρονική σελίδα στο Διαδίκτυο στην οποία χρησιμοποιούνται παιχνίδια με τόξα και γαλαρίες για να διδάσκονται τα παιδιά θεωρήματα Αλγεβρας και Γεωμετρίας. Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Μagna Ηigh (www.mangahigh.com), προσφέρει δωρεάν παιχνίδια σε επισκέπτες και δομημένα μαθήματα μαθηματικών σε συνδρομητές.

Την είδηση αλιεύσαμε από το ΒΗΜΑ (1-12-09)

Πρόβλημα

Με 8 οχτάρια να βρείτε αποτέλεσμα 1000 (με ότι πράξη θέλετε: πολλαπλασιασμούς, προσθέσεις, αφαιρέσεις, διαιρέσεις κλπ).

Το πρόβλημα έβαλε η Γαρυφαλιά Παπά