Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Υφαντική

Κιλίμι (2,15χ1,75) Κριτσάς Κρήτης. Συλλογή Τμήματος Αγ. Νικολάου Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης . Σήμερα εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.Αλλεπάλληλες σειρές πυκνών διακοσμητικών θεμάτων, με βάση το ρόμβο. Στις τρεις λωρίδες που απαρτίζουν το κιλίμι, οι ζώνες έχουν ανταπόκριση μεταξύ τους, αλλά η κατεύθυνση των θεμάτων δεν ακολουθεί κανέναν ρυθμό.
Υφαντική
Στα διάφορα διακοσμητικά θέματα της ελληνικής λαϊκής υφαντικής «ανιχνεύουμε αρχαιοελληνικές και βυζαντινές καταβολές και επιδράσεις από Ανατολή και Δύση, αντίστοιχες με τις ιστορικές περιπέτειες και τις πολιτισμικές επαφές του ελληνικού λαού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία και θέματα. Άλλοτε γεωμετρικά, άλλοτε για σχηματοποιημένες μορφές ανθρώπων, ζώων, φυτών αντικειμένων κλπ.
Πολλά γεωμετρικά «μπορεί να προέρχονται από μεγάλη αφαίρεση και σχηματοποίηση» κατά τον Κίτσο Μακρή. Η λέξη «σχηματοποίηση» είναι ενδεικτική, γράφει ο ίδιος. «Πρόκειται για διεργασία πολύ πιο σημαντική από την αναγωγή των μορφών σε απλά γεωμετρικά σχήματα, για κάτι περισσότερο από αφαίρεση, για μιαν επεξεργασία της αρχικής μορφής».
Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010
Μουσείο
Λεξικό Μπαμπινιώτη, Γ' έκδοση
Το έστειλε ο Ραφαήλ Κοκολάκης
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
Το τρίκυκλον
"Τρεις κύκλοι εφαπτόμενοι ο ένας με τον άλλον δημιουργούν τρίκυκλον".
Το έστειλε ο Κώστας Σπύρου
Τι είναι το εκτάριο;
και έλαβε την απάντηση:
-Αυτό που είναι μεταξύ του πενταρίου και του επταρίου!
Το έστειλε ο Κώστας Σπύρου
Η σωστή απάντηση
Ποιός γονιός θα το βάλει στη βιβλιοθήκη του;
Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι υπάρχει σοβαρός λόγος οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να «βάλουν» λίγο ρίσκο στο παιχνίδι τους. Επισημαίνουν βέβαια ότι θα πρέπει να παίρνουν παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον κίνδυνο, όσο γίνεται όμως πιο διακριτικά ώστε η προστασία να μην γίνεται υπερπροστασία.
Τα παιδιά, ισχυρίζονται ότι, δεν εκπαιδεύονται ώστε να μπορούν να κρίνουν σωστά τους κινδύνους, δηλαδή να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ του άγνωστου ή του ασυνήθιστου και του επικίνδυνου, όταν υπερπροστατεύονται.
Όλο το άρθρο δημοσιεύεται στο σημερινό (2-2-10) ΒΗΜΑ