Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Τι είναι το "Μουσείο";

Ο Αντώνης Μαστοράκης του Α4 έγραψε:
Μουσείο είναι το κτήριο ή το ιδρυμα όπου φυλάγονται και εκτίθενται σε κοινή θέα έργα τέχνης ή συλλογές αντικειμένων αξίας.
Λεξικό Φυτράκη-Τεγόπουλου 1993

Η Αθηνά Πατεράκη του Α5 έγραψε:
Μουσείο είναι ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της αναπτυξης, ανοιχτό στο κοινό που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και του περιβάλλοντος με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.
(ιστοσελίδα ''Βικιπαίδια'')

Ο Αντώνης Κεφαλούκος του Α2 έγραψε:
Μουσείο είναι το ίδρυμα στο οποίο φυλάσσονται, διατηρούνται και εκτίοενται σε κοινή θέα συλλογές έργων τέχνης, διάφορα αντικείμενα και προϊόντα, συλλογές φυσικής ιστορίας ή ιστορικά κειμήλια.
(Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ έκδοση 2007)

Ο Αντώνης Κεφαλούκος του Α2 έγραψε:
Ίδρυμα στο οποίο φυλάσσονται, διατηρούνται και εκτίθενται σε κοινή θέα συλλογές έργων τέχνης, διάφορα αντικείμενα και προϊόντα, συλλογές φυσικής ιστορίας ή ιστορικά κειμήλια. Τα εκτιθέμενα αντικείμενα κατατάσσονται με βάση μια συγκεκριμένη τάξη (χρονολογική, κατά σχολές, καλλιτέχνες, έθνη κ.α.) και είναι προσιτά στο κοινό για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, καθώς και για την αισθητική ικανοποίηση των θεατών.
Το πρώτο μουσείο ιδρύθηκε περίπου το 290 π.Χ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον Πτολεμαίο Α' τον Σωτήρα και ουσιαστικά αποτελούσε μια κοινότητα μαθητών επιχορηγούμενη από το κράτος.Στο χώρο του μουσείου υπήρχαν ακόμη όργανα σχετικά με την ιατρική και
την αστρονομία,δορές ζώων και αγάλματα,τα οποία προορίζονταν στο σύνολό τους για παρατήρηση και μελέτη.
Στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά μουσεία είναι εθνικά και περιλαμβάνουν, ως επί το πλείστον, έργα ελληνικής τέχνης. Ξεκίνησαν να ιδρύονται στη δεύτερη πεντηκονταετία του 19ου αιώνα, για να στεγάσουν τα ευρήματα των ανασκαφών και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα ανασκαφικά προϊόντα και δωρεές ιδιωτών. Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν το νέο μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών, το Εθνικό Αρχαιολογικό (Αθηνών) και τα μουσεία του Ηρακλείου Κρήτης, της Ολυμπίας και των Δελφών, που διατηρούν έργα αρχαίας ελληνικής τέχνης. Άλλα αξιόλογα μουσεία είναι στην Αθήνα το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το μουσείο Μπενάκη, το μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το μουσείο Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης Γουλανδρή, η Εθνική Πινακοθήκη κ.α.
(Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ έκδοση 2007)

8 σχόλια:

  1. μουσειο= κτιριο ή ιδρυμα οπου φυλαγονται και εκτιθενται σε κοινη θεα εργα τεχνης ήσυλλογες αντικειμενων αξιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντώνη, δεν έγραψε όμως που το βρήκες αυτό.

    Πρέπει να το γράφουμε.
    πχ Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη έκδοση 1993.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Γαρυφαλιά, αλλά γιατί γράφεις με λατινικούς χαρακτήρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μουσείο = ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της αναπτυξης,ανοιχτό στο κοινό που έχει ως έργο του τη συλλογή,τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την εκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος με στόχο τη μελέτη,την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία
    (ιστοσελίδα ''βικιπαίδια'')

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μουσειο= Κτιριο η αλλος χωρος οπου βρισκονται διαφορα αντικειμενα , επειδη ειναι πολυτιμα η εχουν καποιο ενδιαφερον , για να τα βλεπει ο κοσμος ...!!!*Η λεξη μουσειο σχηματιστηκε απο το αρχαιο ελληνικο Μουσειον(με περισπωμενη στο ''ι''),ποθ ηταν το ιερο των Μουσων ,το οποιο με την σειρα του σχηματιστηκε απο την λεξη Μουσα , οπου ηταν η θεα της τεχνης...!! ΑΝΝΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ (Δεν μου λεει ημερ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή