Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα μουσεία της πόλης μου

Αντώνης Κεφαλούκος Α2:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Δημιουργήθηκε το 1970 για να στεγάσει τα πολυάριθμα νέα αρχαιολογικά ευρίματα από τις σανασκαφές της ανατολικής Κρήτης. Στις έξι αίθουσες του μούσειου και στο κεντρικό αίθριο περιλαμβάνονται ευρήματα από τα νεολιθικά χρόνια έως το τέλος της ρωμαίκης περιόδου.
Σε χωριστική τησ πρώτης αίθουσας εκτίθεται ένα σημαντικό νεολιθικό εύρυμα,ένα φαλλόσχημο ειδώλιο από το σπήλαιο Πελεκητών της Ζάκρου, μοναδικό για τα δεδομένα της Κρήτης. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται τα πολυάριθμα ευρύματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς Σητείας (3000-2300 π.Χ).
Σε άλλη αίθουσα είναι συγκεντρωμένα τα ευρήματα από τον πρωτομινωικό οικισμό που ανασκάφηκε στο λόφο Φούρνου Κορυφή (2600-2300 π.Χ.), την είσοδο του σημερινού χωριού Μύρτος της Ιεράπετρας.
Από τα χρυσά κοσμήματα της προανακτορικής περιόδου σημαντικό θεωρείται το διάδημα από έλασμα χρυσού από το προτομινωικό νεκροταφείο (2600-2200 π.Χ.) στο νησάκι απέναντι από το σημερινό Μόχλο.
Αλλη αίθουσα είναι αφιερωμένη στη νεοανακτορική περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Στην περίοδο αυτή ανήκει και η (σημερινό χωριό Κριτσά) και η Ολούς (σημερινή Ελούντα).
Το εντυπωσιακότερο έκθεμα του μουσείου είναι το κρανίο νεαρού αθλητή με χρυσό στεφάνι (πιθανόν στεφάνι ελιάς) που βρέθηκε στο ρωμαικό νεκροταφείο. Στο στόμα του νεκρού βρέθηκε ένα αργυρό νόμισμα, ο οβολός που, σύμφωνα με την παράδοση, οι νεκροί πλήρωναν στον Χάρωνα για να μεταφέρει με τη βάρκα του την ψυχή τους από την λίμνη Αχερουσία στον Αδη. Μαζί εκτίθεται και ο χάλκινος σφαιρικός αρύβαλλος ο οποίος βρέθηκε στα πόδια του νεκρού.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Ιδρύθηκε το 1978 από την Πολιτιστική Εταιρεία Ανατολικής Κρητής.Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, δίπλα στη γέφυρα της λίμνης,στη οδό Κ.Παλαιολόγου 1.
Η μεγάλη και φροντισμένη συλλογή του αποτελείται από αυθεντικά δείγματα της λαικής τέχνης που άνθησε στην Κρήτη κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ένα παραδοσιακό νοικοκυριό, μια συλλογή από παλιές εικόνες, ξυλόγλυπτα μικροαντικείμενα, γεωργικά εργαλεία, έπιπλα, ένας αργαλειός και δύο φορεσιές, μουσικά όργανα και κοσμήματα. Εκτίθενται επίσης δύο σειρές όπλων από την εποχή της τουρκοκρατίας και των Βαλκανικών πολέμων αντίστοιχα, οι οποίες ανήκαν στον στρατηγό Ι. Αλεξάκη. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη πόρτα από ξύλο πρίνου με την χαρακτηριστική ξύλινη κλειδαριά, των αρχών του 19ου αιώνα, που προέρχεται από ορεινό πέτρινο κατάλυμα βοσκών (μιτάτο) του Οροπεδίου Καθαρού.

Από την εγκυκλοπαίδεια Δομή, εκδόσεις Δομή Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου