Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Υφαντική

Κιλίμι (2,15χ1,75) Κριτσάς Κρήτης. Συλλογή Τμήματος Αγ. Νικολάου Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης . Σήμερα εκτίθεται στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.Αλλεπάλληλες σειρές πυκνών διακοσμητικών θεμάτων, με βάση το ρόμβο. Στις τρεις λωρίδες που απαρτίζουν το κιλίμι, οι ζώνες έχουν ανταπόκριση μεταξύ τους, αλλά η κατεύθυνση των θεμάτων δεν ακολουθεί κανέναν ρυθμό.

Υφαντική

Στα διάφορα διακοσμητικά θέματα της ελληνικής λαϊκής υφαντικής «ανιχνεύουμε αρχαιοελληνικές και βυζαντινές καταβολές και επιδράσεις από Ανατολή και Δύση, αντίστοιχες με τις ιστορικές περιπέτειες και τις πολιτισμικές επαφές του ελληνικού λαού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία και θέματα. Άλλοτε γεωμετρικά, άλλοτε για σχηματοποιημένες μορφές ανθρώπων, ζώων, φυτών αντικειμένων κλπ.

Πολλά γεωμετρικά «μπορεί να προέρχονται από μεγάλη αφαίρεση και σχηματοποίηση» κατά τον Κίτσο Μακρή. Η λέξη «σχηματοποίηση» είναι ενδεικτική, γράφει ο ίδιος. «Πρόκειται για διεργασία πολύ πιο σημαντική από την αναγωγή των μορφών σε απλά γεωμετρικά σχήματα, για κάτι περισσότερο από αφαίρεση, για μιαν επεξεργασία της αρχικής μορφής».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου