Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Το λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1978.Στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα κτίρια του Αγίου Νικολάου, δίπλα στη γέφυρα της λίμνης. Στην πορεία του χρόνου και μέχρι σήμερα η συλλογή εμπλουτίζεται διαρκώς με αντικείμενα που δωρίζονται στο Μουσείο ή αγοράζονται από τη Διοίκηση της Εταιρείας. Πρωτεργάτης της δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου είναι ο τωρινός πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης της πόλης μας, Στρατής Κουρουπάκης. Τα εκθέματα (περισσότερα από 1000) είχε φυλάξει το Διοικητικό Συμβούλιο για πολλά χρόνια σε διάφορες αποθήκες και μπαούλα, μέχρι το 1978, όταν τελικά κατάφερε «να τα πάρει» από την κεντρική διοίκηση της Περιηγητικής Λέσχης Αθηνών (η οποία τα διεκδικούσε).
Το Μουσείο περιέχει συλλογή αποτελούμενη από αυθεντικά και σπάνια δείγματα της Κρητικής τέχνης, κυρίως υφαντά και κεντήματα, ορισμένα από τα οποία είναι μοναδικά (π.χ. το κιλίμι με τις αλλεπάλληλες σειρές πυκνών διακοσμητικών με βάση τον ρόμβο, που εικονίζεται στο εξώφυλλο,προέρχεται από την Κριτσά και χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα).
Εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης ενός παραδοσιακού Κρητικού νοικοκυριού, μια συλλογή από παλαιές ιερές εικόνες, πλούσια συλλογή ξυλόγλυπτων μικροαντικειμένων, χειρόγραφα και άλλα ιερατικά βιβλία, παλαιά έγγραφα αναφερόμενα στην τοπική ιστορία, εργαλεία γεωργικής χρήσης, αργαλειός, παλιές κασέλες, παλιές φωτογραφίες, νομίσματα, παραδοσιακά μουσικά όργανα κ.α.Εντυπωσιακή είναι η συλλογή όπλων του στρατηγού Ιωάννη Αλεξάκη, με κομμάτια από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη. Εξαιρετική είναι η συλλογή από τσεβρέδες, κρητικές πετσέτες και άλλα κεντήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου